Percepce sociálního vyloučení obyvateli sociálně vyloučených lokalit - Žlábková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá vnímáním sociálního vyloučení obyvateli sociálně vyloučených lokalit. Cílem práce bylo zjistit, jak je vnímáno sociální vyloučení obyvateli sociálně vyloučených lokalit v Jihočeském kraji. K tomuto cíli byly stanoveny dvě výzkumné otázky, které zněly: VO1: Považují obyvatele sociálně vyloučené lokality danou lokalitu za sociálně vyloučenou? VO2: Jaký je postoj obyvatel sociálně vyloučené lokality k sociálnímu vyloučení? Práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. V teoretické části práce jsou postupně popsány základní pojmy a jevy, které se vztahují k tématu bakalářské práce. Jde zejména o pojmy sociální vyloučení a sociálně vyloučené lokality. Pro výzkumnou část byla zvolena kvalitativní strategie, metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovor obsahoval 5 základních otázek a byl doplňován dalšími podotázkami. Výzkum byl proveden v sociálně vyloučených lokalitách na území Jihočeského kraje a zúčastnilo se jej 12 informantů. Z provedeného výzkumu vyplynulo, že dotazovaní informanti nevědí, co znamenají pojmy sociální vyloučení a sociálně vyloučené lokality. Tyto pojmy byly informantům vysvětleny a z rozhovorů dále vyplynulo, že polovina z dotazovaných nepociťuje sociální vyloučení a nepovažuje místo svého bydliště za lokalitu sociálně vyloučenou. Výsledky bakalářské práce se odvíjí zejména od umístění konkrétních lokalit. Výsledky práce ukazují na nezbytnost existence a činnosti organizací, které pomáhají sociálně vyloučeným osobám. Výsledky práce mohou pomoci laické veřejnosti nahlédnout do života sociálně vyloučených jedinců a tato práce může být nápomocná také sociálním pracovníkům, kteří se touto problematikou zabývají.
Perception of Social Exclusion by Residents of Socially Excluded Localities.
Keywords: percepce; sociální vyloučení; sociálně vyloučené lokality; Jihočeský kraj; diskriminace; Perception; social exclusion; socially excluded localities; South-Bohemian region; discrimination