Vzkazy psané na kůži - Centková, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Teoretická práce je rozdělena do několika částí. Nejširším okruhem je celkový vývoj tetování. V první části je popsán charakter tetování, jakým způsobem vznikalo a vzniká. V další části se pak práce zaměřuje na nejstarší dochované památky tetování u kultur z celého světa, spojení tetování s jejich životem, způsob aplikace a nejčastější motivy a jejich významy v různých koutech světa. Moderní pojetí tetování řeší funkce tetování, jak je chápáno dnes. Další kapitola pak pojednává o prolínání tetování nejen s umění, ale i psychologií. Bodyart je další zásadní kapitolou. Práci završuje spojení umění a tetování v podobě praktické práce- ženského torza s ornamenty napodobující tuto techniku zkrášlování.
Messages written on the skin
Keywords: tetování; historie; charakteristika; symbol; bodyart; ornament; tattoo; history; character; symbol; body art; ornament