Rozvoj osobnosti manažera a řízení lidských zdrojů - Korešová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem mé bakalářské práce je zkoumání nových přístupů a pohledů na rozvoj osobnosti manažera a osobnost manažera v současném řízení lidských zdrojů. V teoretické části této práce byla shrnuta problematika řízení lidských zdrojů, managementu znalostí, osobnosti manažera a jejího rozvoje. Zvolená metodika byl výzkum pomocí dotazníkového šetření. Výzkum byl zaměřen jak na vlivy, které působí na osobnost manažera, tak i na jeho vlastní názory a preference. Dotazník vyplnilo celkem 73 respondentů. V úvahu přišlo členění do čtyř kategorií, podle toho, v jakém podniku se oslovení manažeři nacházeli. Těmito kategoriemi byli organizace veřejné správy, podniky finančních služeb, podniky dopravních a ubytovacích služeb, podniky výrobní.Data byla vyhodnocena zvlášť pro každou kategorii a zpracována do tabulek a grafů. Následovaly dílčí výsledky a diskuze k jednotlivým otázkám. Na základě výsledků lze říci, že se posouváme ke stavu, kdy se na vedoucích pozicích bude objevovat vyrovnané zastoupení mužů a žen převažujícího vysokoškolského vzdělání a dobrého jazykového vybavení. Většina manažerů cítí potřebu dalšího vzdělávání a aktivně na něm pracuje. Nejvíce preferovaná forma vzdělávání je vzdělávání pomocí vzdělávacích kurzů, od ostatních manažerů a z vlastních zkušeností. Dále je zřejmé, že vedoucí pracovníci upřednostňují práci v týmu, konzultativní a týmový styl řízení, seberealizaci, přiměřený výdělek a přátelské vztahy na pracovišti. Za předpoklad úspěšného řízení považují manažeři zejména organizační a komunikační schopnosti, schopnost motivovat lidi a nést odpovědnost za svá rozhodnutí. Většina vedoucích pracovníků má možnost přicházet s tvůrčími podněty a víc než polovina je prosadí do praxe. Po souhrnu zjištěných informací vychází najevo tendence manažerů nebát se nových přístupů v oblasti vzdělávání a rozvoje osobnosti, jež je na velmi dobré úrovni. Dnešní vedoucí pracovníci jsou si vědomi významu vzdělání pro znalostní společnost a snažní se ho aktivně rozvíjet. Do budoucna lze předpokládat stále dokonalejší styly manažerské práce a vzestupný trend zavádění novinek personálního řízení ve všech sledovaných odvětví.
Manager´s personality development and human resources management
Keywords: řízení lidských zdrojů; rozvoj osobnosti; vzdělávání; vedoucí pracovníci; znalostní společnost; human resources management; personality development; education; managers; knowledge society