Návrh a ověření intervenčního pohybového programu zaměřeného na jízdu na koni u dětí ve věku 10-15 let - Drbalová, Izabela (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá sestavením a ověřením intervenčního programu zaměřeného na děti mezi 10-15 lety začínající výuku jezdectví a zdatnější jezdce dovést ke zkouškám základního výcviku jezdce (ZZVJ). Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí, na teoretickou a praktickou část. V teoretické části byla popsána historie jezdectví jak ve světovém měřítku, tak v České republice. Jezdectví se rozděluje na dva druhy, anglické a westernové. Nejvýznamnějším kladem jízdy na koni jsou však zdravotní benefity. Při jízdě na koni se zapojují jak pohybová soustava, tak dýchací. Hlavním benefitem je pak psychická stránka a pohybová stránka u dětí či dospělých s různým hendikepem. Jezdectví nám přináší i negativa v podobě úrazů při jízdě na koni. Největší podíl úrazů je z důvodu leknutí jezdce jako reakce na činnost koně. Obecně lze říct, že jízda na koni je považována za jednu z nejnebezpečnějších rekreačních aktivit. Dále je popsán rozdíl mezi výukou dospělého člověka a výukou dětí. Praktická část je rozdělena pomyslně do dvou částí. V první části se hodnotily dovednosti jezdců za celý půl rok a tím i připuštění ke zkouškám. Ve druhé části byly zhodnoceny již závěrečné zkoušky jezdců.
Design and verification of an intervention exercise program aimed at riding a horse for children at the age of 10-15
Keywords: kůň; jezdec; hipoterapie; psychika; pohybová soustava; jezdectví; sport; horse; rider; hippotherapy; psyche; locomotor system; riding; sport