Zájmové vzdělávání dospělých osob s lehkým a středně těžkým mentálním postižením význam, možnosti, perspektivy - Holická, Monika (Jihočeská univerzita, 2010)
Celá práce se nese v duchu vzdělávání, jehož prestiž neustále roste a celoživotní vzdělávání se stává součástí života každého člověka. První kapitola popisuje současný stav problematiky a seznamuje čtenáře s dopady, které s sebou nesou zvyšující se nároky společnosti na vzdělání. V jednotlivých podkapitolách je popsán historický vývoj vzdělávání dospělých lidí, je přiblížena tématika celoživotního vzdělávání, dále je konkrétněji popsána oblast neformálního a zájmového vzdělávání dospělých osob. Samostatná podkapitola je věnována vzdělávání dospělých osob s mentální retardací. Druhá kapitola se věnuje popisu výsledků kvalitativního výzkumu prováděného u organizací, které poskytují zájmové vzdělávání dospělým osobám s mentálním postižením, ale také u těch organizací, jejichž nabídka se na tyto osoby nevztahuje. V závěru jsou popsány motivační faktory, které vedou odpovědné pracovníky k realizaci těchto aktivit a problémy, se kterými se potýkají. U vybraných poskytovatelů zájmového vzdělávání, kteří nemají v nabídce aktivity pro lidi s mentálním postižením, jsou popsány překážky, bránící jim takové vzdělávací programy nabízet. Dále byla v rámci výzkumu zmapována nabídka zájmového vzdělávání pro dospělé osoby s mentálním postižením na území Jihočeského kraje. Práce by mohla sloužit zástupcům vzdělávacích institucí a organizací jako zdroj inspirace pro další rozšíření nabídky o vzdělávací aktivity určené osobám s mentálním postižením a jako zdroj informací o problémech spojených s jejich realizací.
Extra-curricular education of adults with mild and moderate mental disorders importance, possibilities, perspectives.
Keywords: celoživotní vzdělávání lehká mentální retardace mentální retardace sebeobhájci středně těžká mentální retardace vzdělávání zájmové vzdělávání