Praktická aplikace modelů zásob - Růžičková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce je založena na nalezení vhodné metody zásobování podniku. Důraz je kladen na získání dat týkajících se zásob, zásobování a také poptávky daného podniku. Teoretická část bakalářské práce se zabývá rozdělením zásob, určení modelů řízení zásob, které lze v praxi aplikovat, poptávky a nákladů. Praktická část se zabývá analýzou stavu zásob v podniku, používaným modelem řízení zásob a zjištěním poptávky. Pro zjištění používaného modelu podniku jsou využita data ze skladních karet nebo faktur. Poptávku lze rozdělit na deterministickou a stochastickou. Deterministická poptávka je v určitém období pevně stanovená. Stochastická je naopak neurčitá, lze ji odhadnout pouze s určitou pravděpodobností. Cílem bakalářské práce je na základě zjištěných údajů navrhnout podniku vhodnější metodu, aplikovat ji a nalézt tak optimální řešení. Optimální řešení se týká jak snahy o minimalizaci nákladů vázaných v zásobách, tak také o minimalizaci neuspokojené poptávky.
Practical application of inventory models
Keywords: sklad; zásoby; stochastická a deterministická poptávka; náklady; metody zásobování; stock; inventories; stochastic and deterministic demand; costs; methods of supplying;