Pojetí vztahu učitele a žáka v České republice od začátku 20. století po současnost - Škodová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce pojednává o vztahu učitele a žáka a pojetí žáka coby objektu či subjektu edukace. V první části je popisováno pojetí žáka jako objektu pedagogického působení a akcentující role pedagoga ve výchovně-vzdělávacím procesu, které převládaly v 19. století. Druhá část se věnuje reformnímu pedagogickému hnutí 20. a 30. let 20. století, kdy došlo k razantní změně v pohledu na žáka a k jeho neúměrnému prosazování v pedagogickém vztahu. Třetí kapitola se snaží o reflexi nacionalistické a socialistické pedagogiky a přispívá popisem jednotné nediferenciované školy. Poslední část přináší pohled na soudobé pojetí vztahu učitele a žáka a jejich vzájemné interakce.
The relationship between teacher and pupil in 20th Century
Keywords: Pedagogika 20. století; reformní pedagogické hnutí; alternativní školy; subjekt edukace; vztah učitel-žák; reformy školství.; education in 20th Century; educational reform movement; alternative school; subject of education; teacher and pupil relationship; educational reform.