Rodina v jednotlivých fázích rozvodu - Pomejová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá aktuálním tématem, a to rodinami s dětmi v souvislosti s rozvodem. Cílem práce je zjistit sociální situaci bezprostředně po rozvodu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se zabývám pojmem rodina, jejími základními funkcemi a typologií rodin. Ve druhé kapitole se zaměřuji na rozvod, jeho fáze a také jeho prediktory. Ve třetí kapitole popisuji sociální práci s rodinou v jednotlivých fázích rozvodu a služby, které lze v této situaci využít. V neposlední řadě se zde také bavíme o tom, jakým způsobem mohou být děti zasaženy rozvodem. Praktická část zahrnuje výzkum, zaměřený na jednotlivé sociální situace rodin v souvislosti s rozvodem a využití odborné pomoci. Výzkum byl realizován pomocí kvalitativního výzkumu a k jeho analýze bylo použito otevřené kódování na základě uskutečněného rozhovoru. Pro výzkum byla vybrána metoda polostrukturovaného rozhovoru. Ten byl sestaven na základě odborných poznatků zakotvených v teoretické části. Výzkumný soubor tvořili rodiče nacházející se v situaci bezprostředně po rozvodu. Na základě provedeného výzkumu byly zodpovězeny výzkumné otázky a byl naplněn cíl práce. Z analýzy a interpretace dat se dozvídáme, že situace každého jednotlivce je velice individuální, ale že sociální situace každého jednotlivce byla rozvodem ovlivněna a každý využil odbornou pomoc v souvislosti s rozvodem.
Family in Individual Stages of Divorce
Keywords: Rodina; rozvod; fáze rozvodu; prediktory rozvodu; sociální služby; Family; divorce; phases of divorce; predictors of divorce; social services