Ošetřovatelská péče o pacienty s krvácením do GIT - Holzäpfelová, Soňa (Jihočeská univerzita, 2011)
Gastrointestinální krvácení je příznakem řady onemocnění, která mohou být závažná. Akutní krvácení do GIT je nejčastější náhlou příhodou břišní a v poslední době se vyskytuje čím dál častěji. Může se jednat o krvácení z horní i dolní části trávicího ústrojí. Akutní krvácení do horní části GIT je velni urgentním stavem, který ovlivňuje oběhovou stabilitu. Krvácení může mít neblahé následky. Z tohoto důvodu je zde důležitý rychlý zásah a okamžité zastavení krvácení. Cílem práce bylo zjistit zásady ošetřovatelské péče o pacienty s krvácením do GIT a co vše jde poskytnou pacientovi s krvácením do GIT v akutním stavu v rámci ošetřovatelské péče. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky: 1. Jaké jsou zásady ošetřovatelské péče o pacienty s k krvácením do GIT? 2. Co vše lze poskytnout pacientovi s krvácením do GIT v akutním stavu v rámci ošetřovatelské péče? Práce byla zpracována pomocí kvalitativního výzkumu. Technikou sběru dat byly rozhovory. U pacientů se jednalo o nestandardizovaný rozhovor. Na základě získaných informací byly vytvořeny jednotlivé kasuistiky pacientů. U sester byl zvolen polostandardizovaný rozhovor, z něhož a byly vytvořeny individuální kasuistiky. V nemocnici České Budějovice a.s na gastroenterologickém oddělení bylo umožněno využit analýzu ošetřovatelské dokumentace. Z výzkumu bylo zjištěno, že sestry mají většinou dostatečné informace o zásadách ošetřovatelské péče o pacienty s krvácením do horní části trávicího ústrojí. Z odpovědí pacientů došlo ke zjištění, že je nezbytné znát jejich potřeby. Výstupem mé diplomové práce je proto informační brožura pro pacienty, kterou jsem vytvořila na základě jejich přání. Druhým výstupem je prezentace pro sestry, která popisuje zavedení jícnové sondy.
Nursing care of patients with bleeding to the GIT.
Keywords: gastrointestinální krvácení; ošetřovatelská péče; akutní stav; hypovolemický šok; potřeby; intenzivní péče; sestra; gastrointestinal bleeding; nursing care; acute condition; hypovolemic shock; intensive care; nurse