Způsob a ekonomika využití odpadního tepla u vybraných bioplynových stanic - Zajíc, Pavel (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá ekonomikou a různými způsoby využití odpadního tepla, které vzniká při spalování bioplynu v kogeneračních jednotkách. Využití zbytkového tepla umožňuje výrazně zvýšit energetickou efektivnost stávajících a budovaných bioplynových stanic. Na příkladech bioplynových stanic Třeboň, Pleše a Kardašova Řečice je popsána technická a ekonomická analýza využití odpadního tepla v místech spotřeby. Na každé z vyjmenovaných BPS je využíván jiný způsob zužitkování tepla. V BPS Třeboň je vyrobený bioplyn dopravován vybudovaným plynovodem do místa spotřeby tepla. V BPS Pleše a Kardašova Řečice je využíváno teplo v místě vzniku, ale pro rozdílné účely.
Method and economy of waste heat utilization at selected biogas plants
Keywords: bioplynová stanice; kogenerační jednotka; typy bioplynových stanic; bioplyn; ekonomické hledisko; odpadní teplo; ekonomická analýza; energetická efektivnost; biogas stations; cogeneration units; types of biogas stations; biogas; economic point of view; waste heat; economic analysis; energy efficiency