Literární tvorba Ivy Procházkové v kontextu české příběhové prózy pro děti a mládež - Pospíchalová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá literární tvorbou Ivy Procházkové v kontextu české příběhové prózy pro děti a mládež. Spisovatelka působila v rámci dvou národních literatur - německé a české, z tohoto důvodu se první kapitola zabývá změnami v české literatuře pro děti a mládež, které probíhaly v období devadesátých let. Druhá část je věnována literárněvědné analýze a interpretaci konkrétních knih. Rozbor jednotlivých děl je založen na čistě subjektivním čtenářském prožitku s přihlédnutím k dobovým recenzím a jejich polemikou. Následuje shrnutí základních znaků a motivů, které se v tvorbě Ivy Procházkové vyskytují, důraz je kladen na nejnápadnější rysy jejích próz. Součástí diplomové práce je obrazová příloha s ilustracemi z interpretovaných knih, dále zde uvádím základní údaje z autorčina života, díla a náměty pro využití jejích knih pro děti a mládež v pedagogické praxi.
The writings of Iva Procházková in the context od Czech prose for children and young readers