Problematika evidence, účtování a výpočtu odpisů dlouhodobého majetku v účetním softwaru - Kubíková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce analyzuje problematiku evidence dlouhodobého majetku, jeho účtování a výpočet odpisů v účetním software Helios Green. Cílem této práce je posouzení, zda tento software poskytuje dostatečné zázemí pro sledování majetku u vybraného podnikatelského subjektu a zda výstupy, které je daný software schopen zajistit, odpovídají informačním potřebám podniku.V teoretické části je obecně vymezen majetek, zobrazen účetní a daňový pohled na dlouhodobý majetek. Jsou popsány způsoby pořízení, ocenění, vyřazení hmotného a nehmotného majetku a účetní a daňové metody odpisování.Praktická část zobrazuje jednotlivé postupy v programu jako je zařazení, přeřazení a vyřazení majetku, tvorba a výpočet odpisů, evidence majetku a majetek vedený v operativní evidenci. V druhé polovině praktické části je zkoumána správnost výpočtu odpisů a jsou testovány sestavy, které software v modulu Majetek nabízí.V závěru jsou návrhy na lepší využití software v oblasti majetku.
The problems of long-term asset evidence, its accounting and depreciation calculation in the accounting software
Keywords: dlouhodobý majetek; účetní software; odpisy; analýza postupů; long-term assets; accounting software; depreciation; process analysis