Transpozice slovesné osoby, zvl. onkání a onikání na příkladu české literatury 19. století jako didaktický problém - Franta, David (Univerzita Palackého v Olomouci, Pedagogická fakulta, 2018)
Studie se zabývá možnostmi didaktické transformace neobvyklé gramatické látky (onkání, onikání) na příkladu vybraných českojazyčných textů 19. a 20. století (Neruda: Povídky malostranské; Olbracht: Anna proletářka; Voskovec + Werich: Vest pocket revue; Smoljak: Hymna aneb Urfidlovačka). Na tomto tématu bude demonstrován možný model středoškolské výuky českého jazyka a literatury, jejž autor příspěvku chápe v integraci (syntéze) obou složek v jeden školní předmět.
The transposition of the grammatical person onkání and onikání on the example of the Czech literature of the 19th century like a didactic problem
Keywords: onkání; onikání; Povídky malostranské; integrovaná výuka; onkání; onikání; Povídky malostranské; integration teaching