Tvořivé využití textilu v činnostech dětí v MŠ - Váchová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavním cílem bakalářské práce bylo najít co nejvíce možností, metod nápadů a postupů, jak dětem předškolního věku přiblížit textil tak, aby začaly vnímat jeho důležitost a variabilnost v životě člověka. Seznamovaly se s různými technikami jeho využití v tvořivých činnostech a hrách. K těmto činnostem budeme používat především textil v podobě příze, metráže, látkových hraček nebo v podobě oblečení, které je naší každodenní součástí. Toto seznámení bude probíhat formou tvořivosti ve výtvarných, pohybových a herních aktivitách. V teoretické části se zaměřím na objasnění pojmu textil, na jeho výrobu a vývoj, barvení a rozdělení textilních vláken. Na objasnění pojmu ‚qtvořivost,'' na podporu tvořivého myšlení u dětí předškolního věku a na to, co znamená textilie v životě člověka. V praktické části se zaměřím na vysvětlení výroby tradičního textilu ze lnu, využitím pohádkového příběhu ‚qJak krtek ke kalhotkám přišel'' a na tvořivé využití textilií v různých činnostech a aktivitách dětí. Všechny popsané činnosti obsažené v mé práci jsou vyzkoušené s dětmi předškolního věku a budou opatřeny podrobným postupem a návodem. Věřím, že tato práce bude přínosná nejen pro mě, ale i pro učitelky jiných mateřských škol a pro všechny, kteří se zajímají o tvořivou textilní tvorbu.
Creatively Utilization of Nature Material in Work with Children at Nursery