Význam výcviku dobrovolníků ve zdravotně sociální sféře - Pechková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2007)
V současné době jsou dobrovolníci zapojováni ve všech sférách lidské činnosti. Nejrozšířenější oblastí, ve které dobrovolníci působí je zdravotně sociální sféra. Dobrovolnická činnost v této oblasti je velmi náročná, a proto je zde nutný profesionální přístup. Jeho součástí je také výcvik dobrovolníků. Výcvik slouží dobrovolníkovi k utvrzení jeho motivací, ujasnění jeho role v dobrovolnickém programu. Výcvikem dobrovolníků se také předchází budoucím nedorozuměním mezi dobrovolníkem, klientem a organizací. Teoretická část práce je zaměřena na objasnění některých základních pojmů z oblasti dobrovolnictví. Rovněž se pokouší o zmapování různých dobrovolnických programů z hlediska výcviku a o nastínění obecného schématu výcviku. Cílem práce je kvantitativně zhodnotit význam výcviků dobrovolníků pro dobrovolnickou činnost v různých dobrovolnických programech. Pro kvantitativní výzkum byly použity tyto metody sběru dat: řízený rozhovor a dotazník. Do sledovaného souboru byli zařazeni dobrovolníci a koordinátoři dobrovolnických programů. Ze získaných dat vyplynulo, že koordinátoři dobrovolnických programů považují výcvik dobrovolníků za nezbytný k výkonu dobrovolnické činnosti a za největší přínos výcviku pro dobrovolníky považují praktický nácvik potřebných dovedností. Dále se potvrdilo, že výcvik pomáhá dobrovolníkům kvalitně vykonávat dobrovolnickou činnost. Výcvik posiluje motivaci stát se dobrovolníkem a současně snižuje obavy a nejistoty dobrovolníků z dobrovolnické činnosti. Práce bude poskytnuta Národnímu dobrovolnickému centru Hestia v Praze, které ji bude moci využít jako základ pro vytvoření jednotní metodiky výcviku dobrovolníků.
The importance of training of volunteers in the health and social sphere
Keywords: dobrovolník; dobrovolnictví; dobrovolnický program; koordinátor dobrovolníků; výcvik dobrovolníků; volunteer; volunteering; voluntary programme; co-ordinator of volunteers; volunteers training