Česko-německé vztahy v Českých Budějovicích v letech 1918-1922 ve světle českobudějovického německého tisku - Dolejší, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá přiblížením poválečných událostí v Českých Budějovicích v letech 19181922 z pohledu německých českobudějovických periodik Budweiser Zeitung a Budweiser Kreisblatt. Hlavní zájem je zaměřen na proměnu politických poměrů ve městě zejména po vzniku samostatné Československé republiky, dále na proměnu poměrů náboženských a v neposlední řadě také na změny v oblasti školství. Téma bylo zpracováno převážně na základě rešerše dobového německého tisku a na základě dobové literatury, přičemž informace získané z těchto zdrojů byly následně konfrontovány s poznatky obsaženými v odborné historické literatuře. Cílem této práce je shrnutí nejdůležitějších událostí, které ovlivnily historii Českých Budějovic z pohledu německé části českobudějovického obyvatelstva a které ovlivnily také česko-německé vztahy v Českých Budějovicích.
The Czech-German relations in České Budějovice in 1918-1922 from the point of view of local German newspapers published in České Budějovice
Keywords: 19181922; Československo; České Budějovice; česko-německé vztahy; Budweiser Zeitung; Budweiser Kreisblatt; volby; náboženství; školství; 19181922; Czechoslovakia; České Budějovice (Budweiser); Czech-German relations; Budweiser Zeitung; Budweiser Kreisblatt; local and parliamentary elections; religious relations; education system