Využití vícekriteriálního hodnocení pro rozhodnutí o optimální variantě nákupu osobního automobilu nižší třídy - Veselý, David (Jihočeská univerzita, 2016)
Teoretická část bakalářské práce popisuje principy a metody vícekriteriálního rozhodování, které jsou považovány za velmi efektivní nástroje k řešení komplexních rozhodovacích problémů. Teoretické znalosti ohledně vícekriteriálního rozhodování popsané v první části práce jsou následně použity v praktické části, která hledá řešení konkrétního rozhodovacího problému optimální variantu nákupu osobního vozu nižší třídy. Studie nejprve mapuje trh s vozidly tohoto typu v České republice. Poté nastavuje rozhodovací kritéria, určuje jejich váhy a eliminuje varianty neodpovídajícím prvním aspiračním úrovním. Následně jsou aplikovány metody vícekriteriálního rozhodovaní k seřazení jednotlivých modelů podle jejich optimálnosti. Vítězná varianta je vybrána na základě výsledků těchto metod. Popsané rozhodovací procedury jsou obecně použitelné i pro jiné nákupy majetku či další rozhodovací problémy.
Application of multiple-criteria decision analysis to select the optimal B-segment vehicle acquisition variant
Keywords: rozhodovací proces; vícekriteriální rozhodování; metoda WSA; metoda TOPSIS; automobil nižší třídy; decision process; multiple-criteria decision making; WSA method; TOPSIS method; B-segment vehicle