Problematika poskytování ošetřovatelské péče u nemocných po operaci štítné žlázy - Maršálková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2009)
Ve vyspělých zemích, včetně naší republiky, se vyskytují nemoci štítné žlázy poměrně často (5 - 30 % obyvatel). Ženy onemocní pětkrát častěji než muži a největší počet je středního a vyššího věku. Onemocnění štítné žlázy jsou léčitelná, ale vyžadují správnou diagnostiku a léčbu ze strany odborného týmu, i zodpovědný přístup ze strany nemocného. Předpokladem práce sestry na chirurgickém oddělení je stálá pohotovost ke zvládání aktuálních potřeb nemocných s nutností operačního výkonu, vznikem možných komplikací, pooperační péčí a rekonvalescencí. Sestry pracující na chirurgickém oddělení vědomě provádějí ošetřovatelské intervence v rámci ošetřovatelské péče u nemocných po operaci štítné žlázy, v rámci prevence vzniku možných komplikací a jsou připravené poskytovat intervence při vzniklých komplikacích specifických pro onemocnění štítné žlázy. Výzkumné otázky byly zodpovězeny. Nemocní po operaci štítné žlázy hospitalizovaní na chirurgickém oddělení jsou spokojeni s celkovým přístupem ošetřujícího personálu i s poskytovanou ošetřovatelskou péčí v bezprostředním pooperačním období. Hypotéza č. 1: ''Nemocní po operaci štítné žlázy hospitalizovaní na chirurgickém oddělení jsou spokojeni s poskytovanou ošetřovatelskou péčí'', byla potvrzena.
The issue of nursing care of patients after thyroid gland operation
Keywords: nemocný; štítná žláza; poskytování ošetřovatelské péče; ošetřovatelská péče po operaci štítné žlázy; pooperační komplikace; patient; thyroid gland; nursing care; nursing care after thyroid gland operation; complication postoperative