Hybridní hrozby a státní bezpečnostní agenda - Doležalová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2022)
Hybridní hrozby a státní bezpečnostní agenda jsou v dnešní době velmi diskutovaným tématem. S neustálým vývojem IT technologií a změnami ve vojenských i nevojenských taktikách se hybridní válka postupně stává dominantním způsobem vedení moderních konfliktů, které probíhají z velké části v kyberprostoru. Státní bezpečnostní agenda úzce souvisí s hybridními hrozbami, jelikož popisuje fungování bezpečnostního systému České republiky, a to i v souvislosti s konvenčními i moderními bezpečnostními hrozbami. Hlavním cílem této diplomové práce je analýza a aplikace zvolené diskurzivní metody na zprávy o ukrajinském konfliktu. Dílčími postupy práce, zásluhou kterých k cíli docílíme je získání kompletních informací o hrozbách v kyberprostoru (zejména pak, jak můžeme těmto hrozbám čelit), dále analýza vzniku a šíření tzv. fake news (falešných zpráv), které ohrožují lidskou společnost a v neposlední řadě informační válka a kompetence vlády proti jejich šíření. Teoretická část práce se zabývá základními definicemi z oblasti bezpečnosti státu, státního bezpečnostního systému, hybridní války, kyberprostoru a fake news. Vybraná témata se vztahují k současnému stavu a ke specifikům v České republice. Dále je v teoretické části popsána diskurzivní analýza, jelikož tato metoda byla použita v praktické části práce. Praktická část se zabývá diskurzivní analýzou fake news z Rusko-ukrajinského konfliktu, kdy základním článkem je souhrn několika fake news a jejich uvedení na pravou míru. Ke každé fake news byla snaha nalézt relevantní článek z českých médií a zjistit, do jaké míry se názory v nich shodují a jak jsou jednotlivé události vnímány v České republice. Výsledkem analýzy jsou odpovědi na otázky ze zadání, které zní: "Jaký vliv mají falešné zprávy na bezpečnostní politiku států? Jak lze zastavit šíření falešných zpráv?" Pomocí těchto otázek se podařilo splnit cíl této diplomové práce.
Hybrid threats and national security agenda
Keywords: Fake news; Dezinformace; Bezpečnostní politika státu; Hybridní hrozby; Diskurzivní analýza; Fake news; Disinformation; State security policy; Hybrid threats; Discursive analysis