Nositelé Nobelovy ceny a reflexe jejich objevů v učivu přírodopisu - Jungvirthová, Monika (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce mapuje historickou metodu výběru učiva pro výuku přírodopisu na 2. stupni základní školy v souvislosti s nositeli Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu a jejich objevy. Součástí práce je analýza přírodopisného učiva v 10 vybraných školních vzdělávacích programech pro základní vzdělávání a v 25 učebnicích přírodopisu. Podle výsledků těchto analýz byly vypracovány učební materiály, které představují způsob, jak seznámit žáky 2. stupně základní školy s vybranými laureáty Nobelovy ceny a jejich objevy.
Nobel Prize winners and a reflection of their discoveries in natural history curriculum
Keywords: přírodopis; přírodopisné učebnice; Nobelova cena; přírodopisné učivo; biology; biology textbooks; Nobel price; biology curriculum