Vývoj osídlení a národnostní struktury obyvatelstva Prachaticka - Bednarčíková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá vývojem počtu obyvatel okresu Prachatice mezi lety 1869 - 2001. Vzhledem k velkému poklesu obyvatel je zde zachycen i vývoj sídelní struktury obcí. Dále byl analyzován vývoj národnostní struktury od počátku s důrazem na vývoj po 2. světové válce. Text práce doprovází grafy, mapy, tabulky a obrázky jednotlivých sídel, které zaznamenávají nejdůležitější sledované jevy. Další část této diplomové práce se zabývá vlastivědnou náplní. Jsou zde uvedeny návrhy pracovních listů a témata vycházek a exkurzí po okolí, která jsou zaměřena pro 1. stupeň základních škol.
The Development of Settlemet and National Structure of Population in the District of Prachatice
Keywords: okres Prachatice; národnostní struktura; Češi; Němci; vývoj počtu obyvatelstva; district Prachatice; national structure; czech; german; development of the population