Třiatřicet stříbrných křepelek. Komparace prózy Jana Trefulky a filmu Antonína Kachlíka - Stluková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této bakalářské práce je zanalyzovat novelu Třiatřicet stříbrných křepelek z roku 1963 od prozaika Jana Trefulky a porovnat ji se stejnojmenným filmem režiséra Antonína Kachlíka. Teoretická část práce se zabývá vymezením pojmů z oblasti naratologie, především z kategorie příběhu, vypravěče, postav, událostí a prostoru. Pozornost je věnována zobrazování každodennosti 60. let 20. století v československé kultuře, všednodennost umožní zprostředkovat politické pozadí vybraného díla. Práce si klade za cíl zjistit, jak se změní dílo při přenosu z jednoho média do jiného, v tomto případě z knižní předlohy do její filmové adaptace.
Třiatřicet stříbrných křepelek. Comparison of the prose by Jan Trefulka and the movie by Antonín Kachlík
Keywords: Třiatřicet stříbrných křepelek; komparace; novela; filmová adaptace; Jan Trefulka; Antonín Kachlík; Třiatřicet stříbrných křepelek; comparation; novel; film adaptation; Jan Trefulka; Antonín Kachlík