Regionální diferenciace populačního vývoje v Královéhradeckém kraji: historickogeografická analýza - Malý, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná diplomová práce se zabývá historickogeografickou analýzou populačního vývoje na území dnešního Královéhradeckého kraje a jeho prostorovou diferenciací na úrovni mikroregionů. Přičemž hlavní důraz je kladen na industriální období a analýzu socioekonomických faktorů. V úvodní části práce jsou představeny její hlavní cíle a hypotézy. Dílo se dále dělí na tři hlavní části. V té první dochází k nastínění geografickému obrazu a historického vývoje současného Královéhradeckého kraje. Následující analytický oddíl se zaměřuje na výzkum vlivu vybraných faktorů na populační vývoj daných obcí a na základě výsledků provedené analýzy mikroregiony uvnitř kraje diferenciacuje. Syntetický oddíl studie se zabývá kategorizací mikroregionů na základě jejich vývojové typologie a změnách v rozmístění obyvatelstva, generalizováním vývojových trendů a hledáním hlavních determinantů populačního vývoje v současném Královéhradeckém kraji. V závěrečné části dochází k reflexi vytyčených cílů a hypotéz práce. Studie je rovněž doplněna tabulkovými, grafovými a mapovými výstupy.
Regional differentiation in the population development of Hradec Králové Region: A historic-geographic analysis.
Keywords: Populační vývoj; mikroregionální diferenciace; Královéhradecký kraj; historickogeografické aspekty; mikroregiony.; Population development; microregional differentiation; Hradec Králové Region; historic-geographic aspects; microregions.