Vliv alkoholismu na rozvodovost - Růžičková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Alkohol je v dnešní společnosti tolerovanou drogou, která však svými účinky působí destruktivně jak na samotného konzumenta, tak i na celou společnost. Česká republika zaujímá první příčku v množství konzumovaného alkoholu za rok na jednoho dospělého člověka. Připadá na něj 16,6 litru čistého alkoholu, tedy nejvíce v EU. Ročně umírá ve světě následkem škodlivého užívání alkoholu až 2,5 milionu lidí. Bakalářská práce zabývající se tématem vlivu alkoholismu na rozvodovost je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou zpracovány informace a poznatky z odborné literatury. Věnuji se zde historii problematiky alkoholismu. Zabývám se také definicí závislosti, jejími znaky a vývojovými stádii vzniku závislosti na alkoholu. Následující kapitola se věnuje biologickým, psychickým a sociokulturním příčinám vzniku alkoholové závislosti. Alkoholová závislost je také velmi často spojena s nezaměstnaností, bezdomovectvím, častými úrazy, dopravními nehodami a trestnou činností. Této problematice se věnuje samostatná kapitola. Alkoholismu žen se v dnešní době dostává větší pozornosti. Těhotná matka konzumující alkohol ohrožuje vyvíjející se plod a svoji závislostí narušuje fungování rodiny mnohem více, než je tomu u alkoholismu mužů. Navazuji kapitolou zabývající se vlivem závislosti na rodinu. Zde poukazuji na to, jak alkoholová závislost člena rodiny narušuje plnění základních funkcí rodiny pro podporu správného vývoje a socializaci dítěte. Manželství zatížená alkoholovou závislostí často tuto nepříznivou situaci řeší rozvodem. V závěru teoretické části se zabývám léčbou alkoholismu, která je velmi rozmanitá, avšak mezi nejčastější prvky patří detoxifikace, ambulantní léčba, stacionární a ústavní léčba. Zmiňuji zde důležitost následné péče, která abstinujícímu alkoholikovi napomáhá vyrovnat se s nástrahami života mimo léčebnu a žít plnohodnotný život v abstinenci. Výzkumná část byla zpracována na základě kvalitativního výzkumného šetření pomocí strukturovaných rozhovorů. Výzkum probíhal v organizaci Anonymních Alkoholiků v Českých Budějovicích a v Olomouci. Výzkumný soubor tvořilo 10 členů Anonymních Alkoholiků, 5 mužů a 5 žen. Pro potřeby výzkumu bylo sestaveno 31 otázek. Pro výzkum jsem si stanovila několik cílů, kterými jsem mapovala rodinnou situaci alkoholiků a sledovala vliv závislosti na alkoholu a rozvodovosti. V závěru jsem zhodnotila vztah alkoholika k rodině po rozvodu. I set some aims and objectives for the research to help me with the survey of alcoholic´s family life and the influence of alcohol addiction on divorce. Tlak rodiny vedl k nastoupení na protialkoholní léčbu u šesti respondentů. Průměrná délka manželství od vzniku problémů s alkoholem po jeho ukončení rozvodem byla 4,3 let. Většina respondentů se shodla, že k ukončení manželství nevedl jasný impuls, důvodem bylo dlouhodobé nefungování vztahu v důsledku alkoholové závislosti. Pouze dva respondenti uvedli, že konečným podnětem k rozhodnutí rozvést manželství byla nevěra pod vlivem alkoholu a upuštění dítěte z náruče v opilosti. Míra narušení vztahů v rodinách respondentů po rozvodu se značně liší. Nejčastěji však došlo k odstěhování se od rodiny, ve dvou případech došlo dokonce k naprostému přerušení kontaktu s rodinou. Všechny respondentky se setkaly s odloučením od dítěte, nejčastěji z důvodu nástupu na léčení nebo ochrany dítěte. Dva respondenti se s rodinou stále navštěvují i po rozvodu, především proto, aby nepříznivou situací byly co nejméně zasaženy děti.Změna vztahu respondentů k jejich dětem byla výrazná. Tři respondenti naprosto přerušili kontakt s rodinou i dětmi. U ostatních vedla dlouhá cesta k opětovnému získání si důvěry jejich dětí a k obnově předešlých vztahů. Sedm respondentů tento proces podpořilo úspěšně podstoupenou léčbou a snahou žít střízlivý život. Devět respondentů plnilo nebo stále plní povinné závazky vůči svým dětem, pouze v jednom případě se respondent ocitl v těžké finanční situaci.
The influence of alcoholism on divorce rate
Keywords: alkoholismus; Anonymní Alkoholici; rodina; rozvod; alkohol; dítě; léčba; závislost; alcoholism; Alcoholics Anonymous; family; divorce; alcohol; child; treatment; addiction