Genderová struktura na trhu práce - Sejrková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této bakalářské práce je představit genderovou strukturu na trhu práce v kontextu České republiky. Zaměřuje se na definování pojmu genderové segregace trhu práce v historických souvislostech, popisuje problematiku tzv. gender pay gap a genderové nerovnosti na trhu práce ("mužský trh" a "ženský trh"). Zvláště jsou ve výše zmíněném materiálu probírána témata vzdělávání z genderové perspektivy a horizontální segregace trhu práce na základě koncentrace mužů a žen v určitém odvětví. Práce analyzuje zejména statistická data trhu práce ze souboru primárních dat Českého statistického úřadu a opírá se o dosavadní provedené sociologické výzkumy v oblasti genderové segregace trhu práce.
Gender structure in the labour market
Keywords: Genderová segregace; trh práce; gender pay gap; mužský trh; ženský trh; horizontální segregace; Gender segregation; labour market; gender pay gap; male market; female market; horizontal segregation