Přítomnost nízkomolekulárních imunomodulátorů ve slinách klíštěte Ixodes ricinus - Hauserová, Simona (Jihočeská univerzita, 2017)
K úspěšnému dokončení krmení klíšťata využívají proteinové látky obsažené ve slinách, díky nimž jsou schopna potlačit imunitní reakci hostitele. U některých klíštat (např. Rhipicephalus sanguineus) se ovšem zjistilo, že jsou ve slinách obsaženy i nízkomolekulární látky neproteinového charakteru. Cílem práce bylo zjistit, zda tyto neproteinové molekuly jsou přítomny ve slinách našich klíštat Ixodes ricinus. V této práci se konkrétně jedná o prostaglandin E2 a adenosin. Druhým cílem bylo pomocí PKA inhibitoru zhodnotit úlohu obou nízkomolekulárních složek (nebo alespoň jedné z nich) v supresi produkce cytokinu TNF-alfa vhodnými buňkami pomocí klíštěcích slin.
Presence of low molecular weight immunomodulators in Ixodes ricinus tick saliva
Keywords: proteiny v klíštěcích slinách; klíště obecné Ixodes ricinus; adenosin; prostaglandin E2; inhibitor H-89; TNF-alfa; makrofág; ELISA; proteins in tick saliva; tick Ixodes ricinus; adenosine; prostaglandin E2; inhibitor H-89; TNF-alfa; macrophage; ELISA