Detaily z přírody (technika: suchá jehla, kresba) - Bartáková, Dominika (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce je složena ze dvou částí. Praktická část sestává ze souboru 6 kreseb formátu A3 a 6 grafik (technika suchá jehla) formátu A4 a přípravných skic. Práce jsou propojeny tématem detailů z přírody a zobrazují můj vlastní pohled a uchopení tématu. V teoretické části se pojednává o významu přírody pro člověka a o tom, jak důležitou roli v jejím poznávání hraje soustředěnost na detail. Porovnává vlastní zpracování s vybranými českými umělci 20. století, kteří se tématem detailů nebo přírody zabývali. Součástí jsou stručné životopisy a ukázky děl, která sloužila jako inspirační zdroj této diplomové práce. Zároveň nabízí několik návrhů, jak téma diplomové práce použít v pedagogické praxi, a to jak námětu, tak vybrané techniky.
Details of nature
Keywords: Detail; příroda; suchá jehla; grafika; kresba; vývoj pohledu na přírodu; struktura; ekologie; Details; nature; drypoint; graphics; drawing; evolution of looking at the nature; structure; ecology