Obraz stavitelské aktivity šlechtického rodu v období historismu - Kučera, Petr (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá okolnostmi obnovy a přestavby hradu Křivoklát knížecí rodinou Fürstenbergů. Stavitelské aktivity jsou sledovány v kontextu dobového myšlení historické šlechty a názorů na architekturu a vznikající památkovou péči v 19. století. Na hrad je pohlíženo nejen z pohledu jeho knížecích držitelů, ale i národně probuzené veřejnosti a jejích elit. Nedílnou součástí diplomové práce je také pohled na architekty věnující se podobě hradu v 19. století se zvláštním přihlédnutím na fürstenbergského stavebního inženýra J. B. Urbana na základě jeho dochovaných pamětí.
A picture of building activity of a noble family in the age of historicism.
Keywords: hrad; šlechta; obnova; stavitel; castle; aristocracy; renovation; architect