Grimdark - studie výskytu a aplikace nového podžánru v moderní fikci - Vitek, Michal (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem práce bude grimdark, uchopený jako nový subžánr fikce, spojovaný především s universem Warhammer 40 000. Práce se zaměří primárně na rozbor otázky možností smysluplného definování tohoto subžánru, sledování způsobů aplikace těchto vymezení směrem k universu Warhammer 40 000 a vývoj rysů, které přispívají k vymezování subžánru v časové ose fikčních světů. S reflexí médií, ve kterých jsou prezentovány. Tato problematika subžánrového vymezování bude zasazena do rámce standartních estetických kategorií a naratologie. Dále bude práce řešit výskyt daných subžánrových rysů ve vybraných jiných universech. Jak v literární, tak audio, filmové či videoherní podobě, se snahou odstínit subžánrové vymezení grimdarku od jiných podžánrů a analyzovat možnosti přidat pod křídlo grimdark i fikce dosud tímto termínem neoznačené.
Grimdark - a study of appearance and application of a new subgenre in modern fiction
Keywords: Grimdark; sci-fi; fantasy; dark fantasy; fikční světy; horor; žánry; podžánry; média.; grimdark; science fiction; fantasy; dark fantasy; fictional worlds; horror; subgenres; media.