Oceňování majetku v účetnictví vybrané firmy - Ondřichová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2016)
Předmětem bakalářské práce je definovat metody a principy oceňování majetku a závazků vybrané firmy a analyzovat vliv použitých metod na výsledek hospodaření. Teoretická část je převážně založena na právní úpravě České republiky. V této části jsou popsány základní principy oceňování majetku, je zde vymezen okamžik ocenění, následuje charakteristika oceňování dlouhodobého majetku, zásob, pohledávek a závazků. Praktická část je zaměřena na aplikaci metod oceňování majetku a závazků ve vybrané účetní jednotce. Pro účely zpracování této práce byl vybrán středně velký podnik AGRIO MZS s.r.o., který se zabývá především výrobou postřikovačů. Z důvodu rozsahu práce jsem vybrala tři oblasti týkající se oceňování majetku. Byly zkoumány metody odpisů, metody oceňování zásob při jejich vyskladnění a dále jsem se zaměřila na opravné položky k pohledávkám. Téma je zpracovávané na datech roku 2014. Výsledkem práce je porovnání použitých metod s dalšími možnými a jejich následné zhodnocení.
Valuation of assets in the accounts of the selected company
Keywords: Metody oceňování majetku a závazků; okamžik ocenění; dlouhodobý majetek; zásoby; pohledávky.; Valuation methods; valuation date; fixed assets; inventories; receivables.