Fonologické uvědomění a počáteční čtení - Veselá, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce je zaměřena na zjišťování úrovně fonologického uvědomění u počátečních čtenářů. Dítě při osvojování řeči zpracovává zvukové celky, které jsou nositeli významu. Při osvojování čtení však musí tyto celky rozložit na jednotky (hlásky, slova), které již nejsou spojeny s významem. Tomuto rozkladu říkáme fonologické uvědomění. Teoretická část vymezuje problematiku dyslexie, neboli specifické poruchy čtení. Dále se zabývá zvukovou stránkou jazyka a vysvětluje pojem čtenářství. Výzkumná část je věnována samotnému šetření na mateřských školách a zpracovává získaná data. Testování probíhala na mateřských školách v Karlových Varech a okolí. Použila jsem tyto testy: IQ test - Ravenovy progresivní matice (CPM) Test sluchového rozlišování - Wepman, Matějček Test sluchové analýzy - Moseley Test počátečního čtení Dále jsem připravila cvičení pro verbální a neverbální práci.
Phonological awareness and beginning reading