Ekologický význam biologicky aktivních látek produkovaných planktonními rozsivkami - Machová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2015)
Rozsivky produkují značnou škálu biologicky aktivních sekundárních metabolitů, mezi které patří i polynenasycené aldehydy (PUAs). V posledních dekádách byly předmětem intenzivního výzkumu, jehož výsledky tato práce shrnuje.
Ecological role of biologically active compounds produced by planktonic diatoms
Keywords: alelopatie; fytoplankton; rozsivky; polynenasycené aldehydy; alellopathy; phytoplankton; diatoms; polyunsaturated aldehydes