Proměna fauny denních motýlů na střední škále: Situace v Jihočeském kraji - Zapletal, Michal (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce shrnuje historické a současné poznatky o výskytu denních motýlů v Jihočeském kraji. Vznikla na základě 54 123 údajů z literatury, sbírek a terénních hlášení, získaných během celostátního mapování motýlů ČR. Výskyt každého ze 130 zjištěných druhů v minulosti a současnosti je zobrazen na síťové mapě. Z těchto 130 druhů jich ve zkoumaném území 24,1% vyhynulo, 42,1% je v nějaké míře ohroženo. Srovnání s faunou celé ČR ukazuje vyšší míru vymírání v kraji, což je pravděpodobně zaviněno menší rozlohou. Na rozdíl od většiny ČR byly v jižních Čechách vymíráním postiženy hlavně druhy xerotermních stanovišť, mezofilní druhy si stojí lépe, a pro druhy rašelinišť představuje kraj jejich hlavní útočiště v rámci ČR. V závěru jsou diskutovány priority pro další výzkum a aktivní druhovou ochranu.
Transformation of butterfly fauna on a middle scale: Situation in the South Bohemian Region.
Keywords: denní motýli; Lepidoptera; jižní Čechy; rozšíření; Česká republika; faunistika; ekologie; ochrana přírody; butterflies; Lepidoptera; southern Bohemia; extension; Czech Republic; faunistics; ecology