Factors influencing butterfly diversity of the species-rich Submediterranean region - Bartoňová, Alena (Jihočeská univerzita, 2019)
Disertace (v angličtině) se zabývá historií, současným stavem a ochranou motýlí diverzity submediteránních trávníků a palearktických stepí. Práce je uvedena rešerší na téma historie stepního biomu v Eurasii v průběhu třetihor a čtvrtohor. Skládá se ze tří studií. První studie popisuje motýlí společenstva a biotopové preference specializovaného stepního motýla Proterebia afra ve dvou reliktních stepních oblastech na Balkáně. Druhá a třetí studie jsou založeny na genetických datech a vzorcích z celých areálů rozšíření, a zabývají se fylogeografií dvou stepních motýlů, P. afra a Pseudophilotes bavius, kteří osidlují irano-anatolský region, Balkán a také severněji umístěné palearktické stepi.
Factors influencing butterfly diversity of the species-rich Submediterranean region
Keywords: Balkán; biogeografie; čtvrtohory; fragmentace stanovišť; fylogeografie; glaciál; Lepidoptera; motýlí společenstva; populační genetika; step; travinný ekosystém; Balkans; biogeography; butterfly communities; glacial period; grassland; habitat fragmentation; Lepidoptera; phylogeography; population genetics; Quaternary; steppe