Informovanost žen při přípravě ke gynekologické operaci - Bicanová, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
Informovanost hraje ve všech směrech důležitou roli v našem příštím rozhodování. To zvláště platí v oblasti zdravotnictví. Být informován před každou operací o předoperačním průběhu, o samotné operaci a o následné pooperační péči hraje významnou roli pro pacientovu důvěru k nám, zdravotníkům. Jde o komunikaci mezi zdravotníkem a pacientem, která je zakončena podepsáním informovaného souhlasu. Teoretická část je zaměřena na výkony spojené s předoperační péčí, na výkony spojené s pooperační péčí a na komunikaci mezi zdravotníkem a pacientem. Praktická část je zaměřena na informovanost žen o předoperační péči, pooperační péči a výkony s nimi spojené. Ke zpracování této problematiky a ke zjištění jmenovaných cílů bylo zvoleno kvantitativní výzkumné šetření. Toto šetření probíhalo formou dotazníků, které byly anonymní. Byly určeny pro ženy podstupující operaci na gynekologicko-porodnickém oddělení. Stanoveny byly 2 cíle a s nimi související hypotézy. Cílem práce bylo zjistit informovanost žen o předoperační a pooperační péči při gynekologické operaci a zjistit z jakých zdrojů čerpají ženy informace o předoperační a pooperační péči. Oba dva cíle byly splněny. Hypotéza 1, která zní ?Nejvíce informací o předoperační péči ženám podala porodní asistentka?, se nepotvrdila. Nepotvrdila se také hypotéza 2, tedy že nejvíce informací o pooperační péči ženám podala porodní asistentka. Hypotéza 3, která zní ?Ženy čerpají informace z internetu?, se potvrdila. Tato bakalářská práce může sloužit jako zdroj informací a edukační materiál pro ženy, které podstupují plánovaný operační výkon. Výsledkem výzkumného šetření je edukační brožura pro ženy podstupující gynekologickou operaci.
Women?s Awareness When Preparing for a Gynaecological Surgery
Keywords: informovanost; předoperační péče; pooperační péče; porodní asistentka; awareness; preoperative care; postoperative care; midwife