Vliv včasné edukace rodičů na vadné držení těla u dětí (předškolního, školního věku) - Benadová, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá včasnou edukací rodičů na vadné držení těla u dětí (předškolního, školního věku). Práce má část teoretickou a praktickou. Teoretická část popisuje edukaci rodičů, vadné držení těla a jeho typy, terapii a prevenci. Vzhledem ke změně životního stylu, dětí s vadným držením těla přibývá. Je důležité vést rodiče a děti k prevenci tohoto onemocnění a nejvhodnější je začít co nejdříve. Druhá část práce se zabývá výzkumem. Výzkum proběhl formou dotazníků, pomocí kterých bylo zjišťováno, jak jsou rodiče edukováni o stavu svého dítěte a jaké je jejich zapojení do terapie. To je i cíl práce. Získané výsledky byly vyhodnoceny grafy. Dále byl porovnán rozdíl odpovědí na stejnou otázku v dotaznících na rehabilitačních pracovištích a v ordinacích u praktických lékařů pro děti a dorost. Výsledky ukázaly velmi dobrou informovanost rodičů o problematice vadného držení těla. Z výzkumu též vyplývá, že ve značné většině se rodiče zapojují do terapie svého dítěte a cvičí s ním i doma.
Effect of early education of parents on faulty posture in children (preschool, school age)
Keywords: edukace rodičů; předškolní a školní věk; vadné držení těla; typy vadného držení těla; prevence; instructing of parents; pre-school and school age; defective bearing; types of defective bearing; prophylaxis