Dynamika rozvoje včelstva ve Warré úlu - Maděrová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá dynamikou rozvoje včelstva ve Warré úlu. Warré úl neboli lidový úl si dokáže každý doma vyrobit, je nenáročný na obsluhu a využívá se pro přirozený chov včel. Cílem této práce bylo porovnání konstrukčních, tepelných a vlhkostních vlivů, které by mohly ovlivnit rozvoj včelstva. Pokus byl prováděn od května do září s pravidelnou kontrolou dle klimatických možností. Byla určena plocha zavíčkovaného plodu, vajíček, larev a včel. Každý úl obsahoval jeden přístroj, který zaznamenával teplotu a vlhkost. Stanoviště pokusu bylo v Číhani v nadmořské výšce 593 m n. m. v okrese Klatovy. Výsledky měření byly velmi rozdílné. Neprokázaly, zda má konstrukce úlu vliv na rozvoj včelstva. Výsledky ukázaly, že vliv konstrukce úlu má vliv na vnitřní klima úlu.
The dynamics of colony development in the Warre hive
Keywords: včela medonosná (Apis mellifera); Warré úl; rozvoj; teplota; vlhkost; honey bee (Apis mellifera); Warré hive; development; temperature; humidity