Komparativní analýza právní úpravy profese soudce v České republice a ve Španělsku a rozbor příslušné právní terminologie. - Vyhnal, Vítek (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce si klade za cíl popsat právní úpravu profese soudce v České republice a Španělském království, následně je porovnat a najít jejich společné rysy a odlišnosti. Sekundárním cílem práce je poté rozbor aplikované španělské právní terminologie. Práce je rozdělena do šesti kapitol, které jsou následně děleny na podkapitoly. V první kapitole se zaměřím na právní úpravu českého a španělského soudnictví. V kapitole druhé popíšu soustavy soudů obou zemí. Ve třetí kapitole bude následovat komparativní analýza dvou předešlých kapitol. Čtvrtá kapitola bude věnována podrobnému popisu profese soudce v České republice a ve Španělském království. V páté kapitole profesi soudce v obou zemích porovnám na základě informací z předešlých kapitol. V poslední kapitole provedu rozbor vybrané španělské právní terminologie a sestavím španělsko - český jazykový glosář. Práce bude zakončena resumé ve španělském jazyce. Klíčová slova: soudce; soud; soudní soustava; profese soudce ve Španělsku
Comparative analysis of judge profession in the Czech Republic and in Spain and analysis of relevant legal terminology.
Keywords: soudce; soud; soudní soustava; profese soudce ve Španělsku; judge; court; court system; profession of judge in Spain