Abiotické podmínky a vegetace mravenišť dvou mravenčích gild na pastvině - Kasíková, Helena (Jihočeská univerzita, 2022)
Půdní vlastnosti, druhové složení vegetace a Species-Area Relationship (SAR) byly porovnávány mezi zkoumanými mikrostanovišti (mraveništi a kontrolami, dále odděleně mraveniště roznašečů a neroznašečů). Jednotlivá mikrostanoviště se lišila v obsahu živin (dusíku, fosforu, draslíku, uhlíku a humusu) a v pH. Roznašeči semen se lišili v obsahu fosforu a druhovém složení. Druhové složení vegetace se mezi mikrostanovišti také lišilo. Rychlost růstu počtu druhů rostlin s plochou se mezi jednotlivými mikrostanovišti nelišila.
Abiotic conditions and vegetation on anthills of two different ant guilds at a grassland
Keywords: ekosystémoví inženýři; půdní vlastnosti; druhové složení vegetace; roznašeči semen; neroznašeči semen; myrmekochorie; SAR; ecosystem engineers; soil properties; plant species composition; seed dispersers; non-dispersers; myrmecochory; SAR