Poruchy pohybového aparátu u sportovních gymnastů a jejich fyzioterapie - Tomaschko, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá poruchami pohybového aparátu u sportovních gymnastů a možnostmi jejich ovlivnění fyzioterapií. Příprava sportovních gymnastů začíná ve velmi brzkém věku, kdy tělo ještě není dostatečně vyvinuté. Vlivem rané specializace a nadměrné zátěže mohou vznikat poruchy pohybového aparátu. V rámci fyzioterapie lze tyto poruchy řešit a do určité míry jim i předcházet. Cílem práce bylo zjistit, jakými poruchami pohybového aparátu trpí vybraní sportovní gymnasté a zvolit vhodnou terapii. Dalším cílem bylo zjistit, jak lze předcházet častým funkčním poruchám pohybového aparátu u sportovních gymnastů. V části teoretické je charakterizována sportovní gymnastika, její historie, specifika tréninku a systém soutěží. Další kapitoly se zabývají funkčními poruchami pohybového aparátu a jejich řetězením, svalovými dysbalancemi, hypermobilitou, dále pak poruchami pohybového aparátu a úrazy u sportovních gymnastů, rovněž jsou v teoretické části pospány použité kinezioterapeutické metody. V praktické části jsou pospány vyšetřovací metody ve fyzioterapii a získaná data z výzkumu. Výzkumu se zúčastnili 3 sportovní gymnasté z oddílu Merkur České Budějovice, z.s. a trval v rozsahu 8 terapií. Výzkum byl proveden formou zpracování jednotlivých kazuistik, které obsahují odebranou anamnézu, vstupní kineziologický rozbor, návrh krátkodobého a dlouhodobého fyzioterapeutického plánu, průběh jednotlivých terapií a výstupní kineziologický rozbor. Na základě získaných dat bylo vytvořeno kompenzační cvičení pro sportovní gymnasty zpracované do příručky. Z výzkumu vyplynulo, že u vybraných sportovních gymnastů se poruchy nejčastěji vyskytovaly v oblasti ramenního pletence, přechodu hrudní a bederní páteře, bederní páteře, v oblasti hlezenních kloubů a také oslabení hlubokého stabilizačního systému. Tato práce může být využita v praxi klinických i sportovních fyzioterapeutů, nebo k rozšíření informovanosti trenérů sportovní gymnastiky.
Physiotherapy of the musculoskeletal disorders in artistic gymnasts
Keywords: sportovní gymnastika; fyzioterapie; funkční porucha; pohybový aparát; kompenzační cvičení; artistic gymnastics; physiotherapy; functional disorder; musculoskeletal system; compensation exercises