Vědecké osobnosti a biologické objevy v učivu přírodopisu na 2. stupni ZŠ - Pepichová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2019)
Pepichová M., 2019: Vědecké osobnosti a biologické objevy v učivu přírodopisu na 2. stupni ZŠ. Bakalářská práce, Jihočeská univerzita, Pedagogická fakulta, České Budějovice. 78 s. Vedoucí práce doc. PaedDr. Radka Závodská, Ph.D. Bakalářská práce se zabývá vědeckými osobnostmi a biologickými objevy v učivu přírodopisu na 2. stupni ZŠ. Teoretická část zahrnuje informace o přírodopisném kurikulu, seznamuje s historickou metodou výběru učiva přírodopisu, obsahuje analýzu učiva přírodopisu a medailonky vybraných vědeckých osobností. V návaznosti na analýzu textu přírodopisného kurikula a textu učebnic přírodopisu byl vypracován dotazník. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 90 respondentů ze čtyř základních škol a sedmi víceletých gymnázií. Z výsledků vyplynulo, že žáci ve větší míře znali jména vědeckých osobností vyskytujících se v učebnicích, ale neznali jména novodobých badatelů. Bakalářská práce obsahuje návrhy sedmi pracovních listů, které seznamují žáky 2. stupně základních škol se sedmi vybranými vědeckými osobnostmi a jejich objevy.
Scientists and biological discoveries in natural history curriculum at the second grade of primary school
Keywords: historická metoda; přírodopisné kurikulum; vědecké osobnosti a jejich objevy; 2. stupneň ZŠ; historical method; natural history curriculum; scientists and biological discoveries; second grade of primary school