Venkovská turistika ve vybraných mikroregionech jižních Čech - Pumprová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
V této diplomové práci jsem se zabývala venkovskou turistikou v mikroregionech Soběslavsko a Veselsko. Důvodem pro výběr tématu diplomové práce bylo poznání a analyzování současného venkovského cestovního ruchu ve zmíněných mikroregionech. Domnívám se, že tato forma cestovního ruchu zde není nijak preferována a rozšiřována, a přitom tato destinace má příhodné podmínky k tomu, aby se zde venkovský cestovní ruch těšil velkému zájmu turistů. V této práci jsem analyzovala specifika venkovského cestovního ruchu a podmínky jeho rozvoje. Snažila jsem se zmapovat jeho problémy a perspektivy. Cílem práce byla také snaha o představení zmíněné oblasti jižních Čech jako oblíbené cílové destinace mnoha českých i zahraničních turistů. Jsem toho názoru, že návrhy v práci obsažené, poradí podnikatelům ve venkovském cestovním ruchu, jak a na jaké atraktivity přilákat další turisty. Záměrem práce bylo také navrhnout účinná opatření, která pomohou zkvalitnit propagaci venkovského cestovního ruchu ve zmíněných mikroregionech jižních Čech.
Rural tourism of selected regions in the South Bohemia
Keywords: venkovská turistika; venkovský cestovní ruch; agroturistika; ekoturistika; ekoagroturistika; chataření a chalupaření; šetrný cestovní ruch; mikroregion Soběslavsko a Veselsko; the rural tourism; the agrotourism; the ecotourism; the ecoagrotourism; weekendhouses; the enviromentaly friendly tourism; the "green" tourism; the sustainable tourism; Soběslav and Veselí region