VÝŽIVOVÉ ZVYKLOSTI A POHYBOVÁ AKTIVITA V SOUVISLOSTI S PORUCHAMI PŘÍJMU POTRAVY U MUŽŮ - Koubková, Magda (Jihočeská univerzita, 2009)
Poruchy příjmu potravy se staly v posledních desetiletích centrem zájmu nejen z hlediska psychiatrické a psychologické diagnostiky a terapie, ale také předmětem sociokulturní analýzy, která se snaží porozumět stylu doby, jejím hodnotám, vztahu k tělu a výkonu. Počet takto nemocných žen a mužů se sice nedá srovnávat, ale zcela pominout jej také nelze. Ze statistiky vyplývá, že přibližně deset procent z registrovaných případů anorexie a bulimie tvoří pacienti mužského pohlaví. Od Česka na západ podíl mužských pacientů stoupá. U mužů tyto poruchy vznikají hlavně díky nárokům kladeným ve spojitosti s povoláním. Jedná se především o žokeje, gymnasty a tanečníky. O bulimii a anorexii se píše a mluví o jako typicky ženských poruchách, proto mají muži problém připustit si nemoc a jít za odborníkem. Cílem práce bylo zmapování výživových návyků, životního stylu, úrovně pohybové aktivity a výskytu rizikových faktorů zásadních pro rozvoj poruch příjmu potravy, jako je nespokojenost s vlastním tělem a držení diet u mužů ve věkové skupině 15 - 30 let. Použit byl kvantitativní výzkum technikou dotazníků. Stanoveny byly čtyři hypotézy, týkající se vztahu spokojenosti se svým tělem a stupněm pohybové aktivity, dále preferencí metod kontroly tělesné hmotnosti a rozdíly v životním stylu studentů středních škol.
EATING BEHAVIOUR AND PHYSICAL ACTIVITIES RELATED TO EATING DISORDERS IN MALE POPULATION
Keywords: poruchy příjmu potravy; mentální anorexie; mentální bulimie; nespokojenost s vlastním tělem; diety; přejídání; nadměrná pohybová aktivita; eating disorders; anorexia nervosa; bulimia nervosa; dissatisfaction with one´s own body; diets; overeating; excessive movement activity