Nezaměstnanost v životě člověka jako antropologický problém - Martínková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce si dává za cíl popis práce a nezaměstnanosti nejenom z hlediska sociální problematiky, která je s prací a nezaměstnaností často výhradně spojována, ale také bych se na tuto problematiku ráda zaměřila z hlediska antropologického. Člověk je bytostí bio-psycho-socio-spirituální, a proto i při zamýšlení se nad nezaměstnaností člověka nesmíme jeho duchovní rozměr zapomínat, protože by tím byla významně poškozena idea celistvosti člověka. První kapitola se zabývá pohledem na člověka z hlediska teologické antropologie a přibližuje čtenáři mimo jiné koncepce dvou vybraných autorů. Druhá kapitola se od člověka přesouvá k práci, která je dalším stěžejním tématem diplomové práce. Zabývá se hlavně pozitivní hodnotou práce pro člověka a jejím vývojem v dějinách, dále pak problémovými aspekty spojenými s prací. Třetí kapitola se věnuje nezaměstnanosti. Hovoří o nejčastějších problémech, které se se ztrátou zaměstnání souvisí a zaměřuje se mimo jiné také na instituce, které se řešení nezaměstnanosti věnují. Čtvrtá kapitola seznamuje čtenáře s pohledem sociálního učení církve na nezaměstnanost. Na příkladu několika sociálních encyklik a jedné pastorální konstituce představuje důležitost práce v životě člověka. Pátá kapitola se již věnuje prevenci v oblasti práce a zaměstnání, ovšem ale opět ze sociálnho, ale i antropologického pohledu.
Unemployment in life of human as an anthropological problem
Keywords: Člověk; antropologie; práce; nezaměstnanost; sociální učení církve; prevence; hodnota; Man; anthropology; labor; unemployment; social learning of the Church; prevention; value