Jazyk Šimona Lomnického z Budče - Blümel, Martin (Jihočeská univerzita, 2008)
Tématem diplomové práce je analýza jazyka Šimona Lomnického z Budče v díle Instrukcí aneb Krátké naučení hospodáře mladého... (1586). Práce podává charakteristiku hláskoslovné, tvaroslovné a lexikální stránky jeho jazyka. Hlavní pozornost je věnována slovní zásobě a její analýze z různých hledisek včetně frazeologie. Cílem práce je zhodnocení jazyka Šimona Lomnického jako představitele dobového jazyka z přelomu 16. a 17. století.
The Language of Šimon Lomnický of Budeč
Keywords: Lomnický; hláskosloví; tvarosloví; lexikum; frazeologie; Lomnicky; phonetic; formative; lexical; phraseology