Volnočasové aktivity žáků 1. stupně ZŠ - Tomanová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2011)
Volný čas je součástí našeho každodenního života. Svým názvem v nás vzbuzuje příjemné pocit. Představíme si prostor, který je určený jen nám, můžeme se věnovat aktivitám, které nás zajímají a zároveň si odpočinout. Současný vývoj umožňuje rozvoj volnočasových aktivit, kterým se můžeme věnovat. Vznikají volnočasová zařízení, která nám zprostředkují nejrůznější nabídku činností, z níž si každý vybere právě tu oblast, jež ho uspokojuje, uklidňuje a naplňuje. Cílem této práce bude zmapovat problematiku volného času žáků 1.stupně základních škol a nabídku nejrůznějších volnočasových aktivit, kterým se žáci mohou věnovat. V teoretické části si přiblížíme volný čas a volnočasové činnosti z hlediska jejich problematiky a názorů nejrůznějších autorů na ně. Blíže se podíváme na aktivity rozdělující se podle obsahu činností a na instituce zajišťující volnočasové činnosti. V praktické části bude proveden průzkum nabídky volnočasových aktivit ve vybraných institucích (základní školy) prostřednictvím dotazníků, které obdrželi ředitelé těchto institucí. Průzkum bude též zaměřen na názor a spokojenost rodičů s těmito nabídkami, kteří rovněž obdrží dotazníky.
The Leisure Time Activities at the First Stage of Basic School
Keywords: volný čas; volnočasové aktivity; osobnost dítěte mladšího školního věku; pedagog volného času; instituce pro volný čas; leisure time; leisure time activities; personality of a child under school age; ceducator leisure; institution to leisure