Kult boha Quetzalcóatla v indiánských civilizacích Mezoameriky - Dohnalová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této bakalářské práce je představit roli boha Quetzalcóatla v indiánských civilizacích Mezoameriky. Práce se zaměřuje na kult Opeřeného Hada v předkolumbovském období. V první části přiblíží autorka mezoamerickou kulturně-geografickou oblast, poskytne stručný pohled na nejvýznamnější civilizace oblasti a dále se pak bude zabývat náboženskými představami nativních obyvatel. V následující části práce bude pozornost věnována samotnému kultu boha Quetzalcóatla, zejména chronologickému vývoji tohoto božstva a jeho vnímání indiánským obyvatelstvem. Závěr práce reflektuje vztah boha Quetzalcóatla a dobyvatele Hernána Cortése, kromě toho informuje o duchovních změnách, které prodělal mezoamerický region po příchodu Španělů.
The cult of the Quetzalcóatl in the Indian civilizations of Mesoamerica
Keywords: mezoamerické náboženství; Quetzalcóatl; Opeřený Had; Mezoamerika; předkolumbovské kultury; Mesoamerican religion; Quetzalcóatl; Feathered Serpent; Mesoamerica; pre-Columbian cultures