Je aktivita ligninolytických enzymů při rozkladu opadu závislá na obsahu fenolických látek? - Applová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této studie bylo určit vliv obsahu fenolických látek a inokulace půdním extraktem na mikrobiální respiraci, aktivitu fenoloxidáz (PhOx), peroxidáz (PerOx) a nově Mn-peroxidáz (MnP) ve dvou dominantních rostlinných opadech (Calamagrostis villosa a Picea abies), které se liší v obsahu fenolických látek, z povodí Plešného a Čertova jezera. U PhOx a PerOx aktivit byla určena závislost na inkubační teplotě s L-DOPA. Aktivita PhOx a MnP se signifikantně zvyšovala s obsahem obtížně rozložitelných fenolických látek, ale snižovala se s obsahem fenolických látek rozpustných ve vodě. Inokulace půdním extraktem neměla vliv na mikrobiální respiraci, aktivitu enzymů ani na rozklad fenolických látek. Mikrobiální respirace byla signifikantně vyšší v 10°C, ale průměrná enzymatická aktivita byla srovnatelná v 0°C a v 10°C. Aktivity PhOx měly teplotní optimum vyšší než 22°C, zatímco aktivity PerOx měly teplotní optimum v rozmezí 0 - 15°C.
Does ligninolytic enzyme activity depend on phenolics content during the litter decomposition?
Keywords: fenoloxidázy; peroxidázy; mangan-peroxidázy; fenolické látky; půda; rostlinný opad; L-DOPA; povodí Plešného jezera; povodí Čertova jezera; mikrobiální respirace; Picea abies; Calamagrostis villosa; phenoloxidases; peroxidases; mangan-peroxidases; phenolics; soil; plant litter; L-DOPA; Plešné Lake watershed; Čertovo Lake watershed; microbial respiration; Picea abies; Calamagrostis villosa