Šetření a hodnocení funkčnosti rodin - Abesková, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce je zaměřena na rodinu, její funkčnost a hodnoty. Cílem práce je ověření platnosti a využitelnosti dotazníku podle Dunovského určeného pro vyšetřování funkčnosti rodiny. Teoretická část se pokouší přiblížit a definovat pojem rodina a zaměřuje se na její hlavní funkce, mezi které patří především biologicko-reprodukční, ekonomicko-zabezpečovací, emocionální a socializačně-výchovná, a jejich poruchy. Ukazuje také historický vývoj rodiny. Jak se měnilo postupné uspořádání rodiny na základě doby, ve které byla utvářena. Od rodiny monogamní s výrazným postavením otce až po současné moderní uspořádání forem rodinného soužití. Součástí teoretické části je i pak popis utváření jednotlivých vztahů v rodině a význam rodiny pro dítě. A nebyly ani opomenuty aktuální problémy dnešní české rodiny. Praktická část je pak zaměřena na ověřování diagnostického Dotazníku funkčnosti rodiny podle Dunovského, které bylo prováděno u 25 rodin v obci Velké Meziříčí. Byla použita metoda kvalitativního výzkumu dotazování a technika písemného dotazníku s cílem ověřit jeho platnost a využitelnost i v dnešní době. A tím se tak pokusit potvrdit či vyvrátit stanovenou hypotézu, že dotazník funkčnosti podle Dunovského z 80. let potřebuje zaktualizovat. Výsledkem výzkumu je splnění cílu práce a potvrzení této hypotézy.
Investigation and Valuation of Families´ Functionality
Keywords: rodina; nukleární rodina; kohabitace; funkce rodiny; poruchy funkcí rodiny; vztahy v rodině; Family; Nuclear Family; Cohabitation; Family Functionality; Disorders Family Function; Family; Family Relationships