Pohádka u lumírovců - Malá, Nikola (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá zpracováním žánru pohádky ve tvorbě skupiny lumírovců. Práce se tedy podrobněji zaobírá díly J. Zeyera, J. V. Sládka a J. Vrchlického, které splňují normy daného žánru. Teoretická část se věnuje vysvětlení a definicím základních termínů, které jsou nezbytné pro tuto bakalářskou práci. jako například historie a vývoj pohádky, její možné dělení a tradiční pohádkovou výstavbu. Podstatné poznatky obsahuje část praktická, která se zabývá rozborem vybraných děl výše zmíněných autorů. Zde práce sleduje užití pohádkových prostředků, jako jsou symboly, postavy, děj i prostředí. Dále je zdůvodněn výběr pohádky a shrnut praktický rozbor daného díla.
Genre of fairy tales by Lumírovci